سلام و عرض ادب به شما عزیزان
با توجه به بحث بسیار مهم این روز ها در سطح کشور که همانا معضل آلودگی هوا و مضرات آن است، وبسایت هواشناسی تهران ودر اقدام به گرداوری و انتشار یک بروشور آموزشی در این ارتباط کرده است.
از آنجا که این مشکل بسیار حاد، به صورت ملموس از طرف مسئولین و شهروندان ساکن در شهر های آلوده حس نمی شود، طبیعتاً آن را جدی نمیگیرند و از کنار آن به سادگی عبور می کنند.
حال آنکه اثرات مخرب هوای آلوده و مضراتی که برای انسان ها دارد، بسیار فراتر از آن است که تصور می شود.
لذا توصیه می کنیم بروشور زیر را کامل بخوانید و این مسئله را جدی بگیرید.
مقدمه
هوا يكي از پنج عنصر ضروري (هوا، آب، غذا، گرما و نور)براي ادامه حيات انسان است. هر فرد روزانه نزديك 22000بار تنفس ميكند و تقريباْ به 15 كيلوگرم هوا در روز نياز دارد. معمولاْ انسان ميتواند به مدت 5 هفته بدون غذا و مدت 5 روز بدون آب زنده بماند، اما نميتواند بدون هوا حتي 5 دقيقه زنده بماند.
با توجه به گسترش شهرها و افزايش منابع آلايندههاي هوا، هواي اغلب شهرهاي بزرگ و صنعتي آلوده ميباشد و با توجه به خطراتي كه اين آلودگي براي سلامت افراد ساكن در مناطق آلوده دارد شناخت و آگاهي نسبت به جوانب مختلف اين مساْله از اهميت بسزائي برخوردار مي باشد و تنها با آگاهي و شناخت از اين مساْله امكان جلوگيري يا كاهش خطرات آن وجود دارد.
بطور كلي در بررسيهاي آلودگي هوا سه مرحله مد نظر قرار ميگيرد:
الف: نحوه و نوع اتشار آلودگي هوا
ب: نحوه پراكنش آلودگي هوا
ج: تاثيرات آلودگي هوا
در اين بروشور آموزشی، سعي شده است مراحل فوق مورد بررسي قرار گيرد.
آلودگي هوا چيست؟
انواع متعددي از آلايندهها در اثر فعاليتهاي طبيعي و مصنوعي ناشي از فعاليتهاي بشر كه در زمين انجام ميگيرد، وارد اتمسفر ميگردند، بنابراين بطور كلي آلودگي هوا بمعني حضور يك ماده خارجي در هواست. بر اساس يكي از تعاريف، آلودگي هوا بدين صورت تعريف ميگردد:
آلودگي هوا عبارتست از وجود هر نوع آلاينده اعم از جامد، مايع، گاز و يا تشعشع پرتوزا و غيرپرتوزا در هوا به تعداد و در مدت زمانيكه كيفيت زندگي را براي انسان و ديگر جانداران به خطر اندازد و يا به آثار باستاني و اموال خسارت وارد آورد.
منابع آلاينده هوا
براي سهولت مطالعه منابع مختلف آلودگي هوا بصورت ذيل دستهبندي ميشوند:
منابع طبيعي و منابع مصنوعي( خانگي، صنعتي،حمل و نقل.
1. منابع طبيعي :
منابع طبيعي آلودگي هوا از قبيل طوفانهاي گرد و غبار، آتشسوزي جنگلها، آتشفشانها ، گرده گياهان و نشت گاز طبيعي ميباشد و آلودگي ناشي از آنها يك پديده دائمي است كه بعلت گردش فرآيندهاي طبيعي مقدارش كمابيش در سطح زمين ثابت است. مقدار آلودگي طبيعي در مقايسه با آلودگي مصنوعي خيلي بيشتر و قابل توجه ميباشد. اما در طبيعت چندين مكانيسم خودپالايي وجود دارد كه سطح زمين را براي حيات موجودات مناسب و قابل تحمل ميسازد. نقش انسان در كنترل آلودگي ناشي از منابع طبيعي خيلي كم است. اما انسان بوسيله بر هم زدن تعادل اكولوژيكي و طبيعي ناشي از آلودگي مصنوعي ميتواند وضع را بدتر نمايد و به آلودگي طبيعي بيافزايد.
2. منابع مصنوعی.
3. آلودگي خانگي :
آلودگي خانگي در اثر فعاليتهاي خانگي يا نظافت منازل يا استفاده از حشرهكشها جهت نظافت و نگهداري منازل ايجاد ميشود. اگرچه مقدار اين آلودگي در مقايسه با منابع ديگر زياد نيست اما همين مقدار به تغيير كيفيت محيط شهري كمك ميكند. روشهاي صحيح نگهداري منازل به كاهش آلودگي كمك خواهد نمود.
4. آلودگي صنعتي:
آلودگي ناشي از صنايع منبع اصلي آلودگي است كه در اثر فعاليتهاي مصنوعي ايجاد ميشود. در ميان صنايع نيروگاههاي حرارتي، كارخانههاي توليد مواد شيميايي، سيمان سازي، كاغذسازي، نساجي، دباغي و غيره منابع اصلي آلودگي هوا هستند. بكارگيري روشهاي مناسب كنترل آلودگي در كاهش آلودگي منابع كمك خواهد كرد.
5. آلودگي ترافيك (حمل و نقل):
آلودگي ناشي از حمل و نقل بعلت شهرسازي بيرويه و سريع به اندازه آلودگي صنعتي مهم و از اهميت برخوردار ميباشد. آلودگي ناشي از حمل و نقل و وسايل نقليه به شكل گازهاي خروجي از اگزوز، ذرات معلق، صدا و غيره است. اين آلودگي با اتخاذ روشهاي برنامهريزي كشوري، منطقهاي و شهري و استفاده از اتومبيلها و سوختهاي مناسب همراه با اعمال تكنولوژي كنترل آلودگي به حداقل ميرسد.
اما EPA منابع عمده آلودگي هوا را به صورت زير طبقهبندي كرده است:
الف: حمل و نقل مانند: كشتيها، هواپيماها، قطارها و اتومبيلها
ب: احتراق سوخت از منابع ثابت مانند نيروگاههاي برق و غيره
ج: فرآيندهاي صنعتي مانند: كارخانههاي فولادسازي، نساجي و كاغذسازي
د: دفع مواد زائد جامد مثل: سوزاندن زباله درفضاي باز، دفن بهداشتي زباله و سوزاندن زباله با دستگاه زبالهسوزي
ي: فرآيندهاي متفرقه نظير فعاليتهاي خانگي مانند : كاربرد حشرهكشها و تميز كردن حشره كش
عوامل مؤثر بر آلودگي هوا
عواملي كه بر آلودگي هوا تأثير ميگذارند به شرح ذيل ميباشند.
1. خصوصيات هواشناسي
پارامترهاي جوي مانند اندازه و جهت باد، ميزانهاي افت اتمسفري ، رطوبت نسبي و غيره يك منطقه، آلودگي هوا را تحت تأثير قرار خواهد داد. باد با حركت افقي آلاينده را حمل و جابجا خواهد نمود.
آلودگي حمل شده توسط سرعت رو به پايين باد. غلظت آلايندهها در سطح زمين اساساً به اندازه و جهت باد و ميزان افت بستگي دارد. تغيير درجه حرارت هوا با افزايش ارتفاع سبب حركت نسبتاً سريع آلايندهها ميگردد.
2. شكل توپوگرافي
ناهمواري موجود در زمين و موانعي مانند كوهها و غيره بر انتشار آلايندهها اثر ميگذارد. بسته به شرايط محلي و مكاني، توپوگرافي ممكن است مفيد يا زيانآور باشد.
3. خصوصيات آلايندهها
اهميت مسائل آلودگي هوا به نوع و اندازه آلاينده به جامد يا مايع يا گاز بودن آن بستگي دارد. همچنين بستگي به انرژي يا صدا يا گرما يا راديو اكتيويته يا تركيبي از اين عوامل دارد. واكنش بين آلايندهها در اتمسفر بسته به خصوصيات آلايندهها ممكن است مقدار آلاينده در اتمسفر را افزايش يا كاهش دهد.
4. روش آزادسازي آلايندهها
چگونگي ورود آلايندهها و همچنين سرعت آزادسازي آلايندهها به اتمسفر بر آلودگي هوا تأثير دارد. آلايندهها ممكن است بطور متناوب يا پيوسته يا دورهاي آزاد شوند يا از يك منبع يا از چندين منبع يا از منابع نقطهاي و غير نقطهاي آزاد شوند. همچنين پراكندگي آلايندهها به طريقه ورود آنها به اتمسفر بستگي دارد.
تقسيمبندي آلايندهها
مؤسسه حفاظت از محيط زيست آمريكا EPA، شش آلاينده اصلي را به عنوان معيار انتخاب نموده و اينها را به دو دسته اوليه و ثانويه تقسيم كرده است. آلايندههاي اوليه موادي هستند كه از منابع مستقيماً به هواي محيط وارد ميشوند و شامل پنج آلاينده منواكسيدكربن (CO)، دياكسيدنيتروژن (NO2)، دياكسيدگوگرد (SO2)، ذرات معلق با قطر كمتر از 10 ميكرون (PM-10) و سرب (pb) است.
آلايندههاي ثانويه به موادي اطلاق ميشود كه در اثر فعل و انفعالات موجود در هواي اطراف زمين بوجود ميآيد و در اين گروه ميتوان از ازن (O3) نام برد.
1. منواكسيدكربن (CO)
گازي است بي رنگ وبي بو ولي بسيار سمي. منبع اصلي توليد اين گاز اتومبيلها هستند . گاز منواكسيد كربن در هواي آزاد و به مقدار كم، زندگي بيماران قلبي و ريوي را به خطر مي اندازد و در افراد سالم باعث سردرد، سرگيجه، خستگي زياد و تحريك اعصاب مي شود. استنشاق اين گاز در محيط هاي در بسته و سقف دار باعث خفگي و مرگ مي شود.
منو اكسيد كربن 200 برابر سريعتر از اكسيژن با هموگلو بين خون تركيب شده و توبيد كربوكسي هموگلوبين مي كند. اين گاز نه تنها با اتصال به هموگلوبين مانع چسبيدن اكسيژن به آن مي شود، بلكه از آزاد شدن اكسيژن از اكسي هموگلو بين باقيمانده نيز جلو گيري مي كند .
به اين ترتيب نسوج بدن با كمبود اكسيژن روبرو شده و اعضاي حياتي بويژه قلب آسيب مي بيند، گذشته از اين منواكسيدكربن خود ، به طور مستقيم نيز به سلولهاي قلب آسيب رسانده و به روند تنگي عروق سرعت مي بخشد .
2. ذرات معلق(10-PM)
ذرات معلق با قطر كمتر از 10 ميكرومتر بدليل راهيابي به سيستم تنفسي تحتاني به عنوان شاخص اصلي مواد معلق در هوا معرفي ميشوند. بر اساس مطالعات ذرات معلق در مقايسه با اكسيدهاي گوگرد و اكسيدهاي ازت براي سلامتي مخاطره آميزتر است و مقدار 10-PM در تشديد بيماريهاي قلبي _ ريوي ، كاهش مقاومت سيستم ايمني بدن در مقابل بيماريها، از بين رفتن بافت ريه، آسم كودكان، مرگ ومير زودرس و سرطان نقش عمدهاي دارد.
3. اكسيد هاي نيتروژن ((NOX
دياكسيدنيتروژن كه بيشتر از ساير اكسيدهاي نيتروژن در هوا منتشر ميشود گازي است قهوهاي رنگ و بدبو كه به وسيله وسايل نقليه موتوري و كارخانجاتي كه از موتورهاي درونسوز استفاده ميكنند وارد هوا ميشود. اين گاز باعث تحريك چشمها و قسمتهاي عمقي ريهها شده و موجب بروز خستگي مفرط و افزايش موارد بيماري ميگردد. علاوه بر اين به گياهان نيز صدمات زيادي وارد ميكند.
4. اكسيدهاي گوگرد (SOX)
دياكسيد گوگرد (SO2)كه بيشتر از ديگر اكسيدهاي گوگرد در هوا منتشر ميشود، گازي است بيرنگ و بدبو كه باعث تحريك مجاري تنفسي بخصوص حلق، بيني و حنجره شده و ايجاد برونشيتهاي مزمن، آسم و آمفيزم ميكند. منبع اصلي توليد اين گاز، احتراق گازوئيل و مازوت در منازل، كارخانجات و وسايل نقليه موتوري است.
دياكسيد گوگرد وقتي با بخار آب موجود در هوا تركيب ميشود تبديل به اسيد شده و بارش آن بصورت باران اسيدي، باعث خوردگي فلزات، سنگ و پارچه ميشود. اين گاز نيز همچون دياكسيدنيتروژن بر گياهان اثر گذاشته و باعث از بين رفتن آنها ميشود.
5. ازن (O3)
ازن در اثر واكنشهاي فتوشيميايي توسط هيدروكربنهاي خروجي از اگزوز ماشينها و اكسيدهاي نيتروژن در اتمسفر بوجود ميآيد و به اين ترتيب جزء آلايندهةاي ثانويه بشمار ميرود.
از جمله اثرات مضر اين آلاينده بر سلامتي انسان، سوزش چشم و ريهها ميباشد.آمارها نشان ميدهد كه حملات آسم در روزهاييكه غلظت بالايي از اين آلاينده مشاهده شده بطور مشخصي افزايش يافته است. ازن موجود در هوا آسيبهاي شديدي به كودكان، افراد سالخورده و افراد داراي ناراحتي تنفسي وارد ميكند. ازن همچنين موجب كاهش بازدهي محصولات كشاورزي و از بين رفتن جنگلها و اكوسيستم گياهي ميشود.
6. هيدروكربنهاي فرار (VOCs)
برخي از بخارات هيدروكربنها در اتمسفر نقش بالقوهاي در تخريب سلامتي انسانها دارند. بنزن بعنوان يكي از مهمترين هيدروكربنهاي فرار با وجوديكه بعلت حلاليت بالا نقش عمدهاي در صنعت بعهده دارد ولي استنشاق آن موجب جلوگيري از تشكيل گلبول قرمز در مغز استخوان ميشود. منبع اصلي توليد بنزن، بنزين مورد استفاده در خودروهاست. در مواردي چند، سرطان خون (لوسمي) در افراديكه بعلت مسايل شغلي براي طولاني مدت در معرض بخارات بنزن بودهاند، گزارش شده است.
شاخص استاندارد آلودگي (PSI)
كميت (Pollutant Standard Index) PSI استانداردي است كه براي گزارش روزانه كيفيت هوا مورد استفاده قرار ميگيرد و معمولاً از پنج آلاينده منواكسيدكربن، ازن، دياكسيدنيتروژن، دياكسيد گوگرد و ذرات معلق استفاده ميگردد. با توجه به غلظت آلايندهها و استانداردهاي بهداشتي سازمان حفاظت محيط زيست امريكا EPA، غلظت آلايندهها به يك مقياس عددي بين صفر تا پانصد PSI تبديل ميگردد.
PSI از اين نظر كه غلظت آلايندهها را بر اساس يك مقياس واحد ميسنجد، ارجحيت دارد.
اثرات زيست محيطي آلودگي هوا و بيماريهاي ناشي از آن
- آمفيزم
اين بيماري در نتيجه انقباض لولههاي بونشيال وتخريب كيسههاي هوايي توسط آلايندهها به وجود ميآيد و باعث كوتاهي نفس در فرد بيمار ميشود.
2. برونشيت مزمن
از مشخصات اين بيماري سرفههاي پي در پي و جريان خلط مستمر در شخص مبتلا است. مواد آلوده كننده باعث تخريب مژكهاي مجاري تنفسي- كه مواد محرك را از ريه خارج مي كنند – شده و در نتيجه سرفه تنها راهي خواهد بود كه ذرات از ريه بيرون رانده شوند. در صورتي كه برونشيت مزمن درمان نشود، منجر به مرگ بيمار خواهد شد.
3. حساسيت
مواد آلاينده ميتواند باعث عكسالعملهاي آلرژيكي مختلف از جمله آبريزش بيني، تنگي نفس، خارش پوست، اشك چشم و عسطههاي پي در پي شوند.
4. آسم
عبارت است از مقاومت مجراي تنفسي در مقابل عبور هوا، دريك حمله آسمي، مجاري تنفسي باريك شده و عبور هواي تنفسي به حداقل ميرسد و در نتيجه بيمار دچار تنگي نفس ميشود.
ميتواند موجب انفاركتوس يا التهاي قلب گردد كه عمدتاً به صورت سينه درد، طپش قلب، تنگي نفس و اختلال در سيستم قلب تظاهر ميكند.
5. سرطان ريه، معده و بيماريهاي قلبي
هرچند كه اين بيماريها مستقيماً و منحصراً مربوط به آلودگي هوا نيست، اما آلودگي هوا يكي از عوامل مهم به وجود آورنده و تشديد كننده آنها به حساب ميآيد.
اثر آلودگي هوا بر گياهان
آلودگي هوا در متابوليسم (سوخت و ساز) گياهان نيز تأثير سوء داشته و ضمن ضعيف كردن گياه، موجب پديد آمدن امراض و آفات مختلف در آنها ميشود. اين مسئله بخصوص با گسترش روزافزون شهرها و تبديل مناطق روستايي و كشاورزي به مناطق صنعتي، فزوني مييابد. به طور كلي اثر ناشي از آلودگي هوا بر گياه ميتواند به صورت ظاهر شدن لكههاي خشكيده در برگ، از دست دادن رنگ، كاهش رشد گياه، كاهش محصول و حتي از بين رفتن گياه جلوهگر شود.
توجه به نقش مهم گياهان در پاكيزگي هوا سبب شده تا اقداماتي جدي در حفظ و نگهداري و افزايش فضاهاي سبز صورت گيرد. با اين همه آلودگي هوا براي گياهان خطري جدي محسوب شده و فضاهاي سبز را تهديد به نابودي ميكند. بنابراين دادن آگاهي به مردم و انجام اقدامات جدي و سريع براي جلوگيري از تخريب بيش از پيش جنگلها و منابع طبيعي و ايجاد فضاهاي سبز امر حياتي است.
اثرات جوی
- وارونگي جوي
معمولاً در لايه پايين جو، درجه حرارت هوا با افزايش ارتفاع كاهش مييابد، بنابراين طبيعي است كه يك حركت صعودي هوا به وجود ميآيد و آلودگيها را با خود به طبقات بالاي جو برده و از محل تنفس دور ميسازد. اما در بعضي شرايط جغرافيايي خاص – مانند احاطه شدن يك شهر به وسيله كوهها – يك لايه هواي گرم، همچون سقف شيشهاي كه بالاي شهر را پوشانده باشد، هواي سرد پايين را محبوس ميكند و مانع از بالا رفتن ودور شدن آلودگي ازسطح شهر ميشود. در اين حالت جريان هوا بر عكس شده و باعث پايداري بيشتر هوا و تراكم گازهاي آلاينده تا حد بسيار خطرناك ميشود كه به اين حالت وارونگي جوي اطلاق ميشود. متأسفانه تهران بيش از دو سوم روزهاي سال (حدود 250 روز) با پديده وارونگي جوي روبرو است. اين حالت بيشتر در پاييز و زمستان روي ميدهد.
2. اثر گلخانهاي (Green House Effect)
فعاليت و تحركت جو زمين نتيجه جريان مداوم انرژي از خورشيد به زمين و از زمين به فضاست. حدود 3 درصداز انرژي خورشيد، دوباره به فضا منعكس ميشود و قسمتي از اين انرژي منعكس شده، به وسيله گازهاي معروف به گازهاي گلخانهاي – شامل دياكسيدكربن، متان و اكسيد نيترو و غيره – دوباره به سطح زمين باز تابانيده ميشود. اين پديده كه به اثر گلخانهاي معروف است، خود باعث افزايش درجه حرارت در مناطق آلوده ميشود. در هواي محبوس، ميزان آلودگي نيز بيش از پيش افزايش يافته و به دنبال آن خطرات ناشي از آلودگي نيز تا ميزان قابل توجهي بالا رفته و شهرنشينان را به طور جدي تهديد ميكند. بديهي است در صورت كاستن از گازهاي گلخانهاي با از بين بردن و يا محدود كردن منابع توليد كننده آن ميتوان از بروز اثر گلخانهاي و خطرات ناشي از آن جلوگيري كرد.
3. بارش اسيدي
بارش اسيدي ، به باراني اطلاق مي “ردد كه نسبت به باران معمولي اسيديتر است (6 ر 5 PH) معمولاً خصوصيات اسيدي آب توسط PH اندازهگيري ميشود كه گسترة طبيعي آن بين 5 ر 6 تا 5ر8 قرار دارد. اگر PH باران كمتر از 6 باشد، به عنوان بارش اسيدي منظور ميشود. ماهيت اسيدي شديد آب به علت آلودگي وسيع هوا ناشي از صنعتي شدن است. از اين رو به منظور اجتناب از بارش اسيدي، برنامهريزي مناسب ضرورت دارد.
ضمن اينكه محل قرار گرفتن صنايع در يك منطقه يا يك كشور نيز نياز به بررسيهاي دقيق و حساب شده دارد.
به دليل فقدان برنامهريزي و پيشبيني وضع هوا پيرامون، بارش اسيدي، اكنون چندين كشور توسعه يافته با مشكلات بارش اسيدي مواجه هستند. درياچهها و جنگلها در مناطق حاصلخيز (پرباران) اروپا، كانادا، آمريكا و جنگلهاي آلمان غربي تحت تأثير عوارض سوء بارش اسيدي قرار دارند. در هند نيز بارش اسيدي در بمبئي گزارش شده است.
اكسيدهاي گوگرد، نيتروژن و هيدروكربنها پارامترهاي اصلي كمك كننده به بارش اسيدي هستند. مقادير عظيمي اكسيدهاي گوگرد و نيتروژن از دودكشهاي واحدهاي صنعتي و نيز از اگزوز اتومبيلها به اتمسفر وارد ميشوند. سوزاندن سوختهاي فسيلي براي تلويد انرژي عامل اصلي (60-70 درصد) ورود اكسيدهاي گوگرد به اتمسفر است. ذوب سنگهاي معدن گوگرد بويژه سرب، روي و مس نيز عامل افزايش در مقدار اكسيدهاي گوگرد اتمسفر به شمار ميرود. عوامل اصلي اكسيدهاي نيتروژن، آلايندههاي خروجي از اگزوز اتومبيلها، نيروگاهها و واحدهاي ذوب كننده هستند. زمانيكه اين آلايندهها در حضور رطوبت واكنش ميدهند. آلايندههاي ثانويه را تشكيل ميدهند. اغلب آلايندههاي ثانويه حاصل از واكنشهاي فتوشيميايي از امواج خورشيدي انرژي مورد نياز خود را بدست ميآورند. بارش اسيدي موجب اثرات زير ميباشد:
الف: بارش اسيدي باعث كاهش PH آب رودخانه و درياچهها ميشود كه اين امر نيز نابودي موجودات آبزي (ماهي و غيره) را در پي دارد و منجر به كاهش رشد پلانكتونها و تكثير ماهيها ميشود. تغيير در PH مانع از بيرون آمدن ماهيها از تخم ميشود. جلبكهاي سبز وچندين نوع باكتري كه براي ادامه حيات موجودات آبزي ضروري هستند، در محيط اسيدي قادر به ادامه بقاء و حيات نيستند.
ب: بارش اسيدي براي جنگلها و مراتع مضر هستند. بارش اسيدي به برگهاي درختان صدمه زده و فرسايش سطح برگ را تسريع ميكنند. رشد برگها به علت اسيديته بالا كاهش مييابد. زمانيكه رشد برگها تحت تأثير بارش اسيدي قرار ميگيرد، نابودي گياهان سبز نيز حاصل ميشود.
ج: اسيديته بر روي خاك تأثير ميگذارد. يك عنصر مغذي براي گياه نظير پتاسيم به تدريج از خاك شسته و خارج ميشود. تحت شرايط اسيدي، فلزات سمي براي گياه در خاك انباشته ميشوند.
د: همچنين بارش اسيدي فعاليت ميكروبهايي را كه مواد آلي موجود در خاك را به عناصر مغذي مورد نياز گياه تبديل ميكنند، مختل مينمايند. زماني كه جمعيت ميكروبي كاهش پيدا ميكند، ميكروبها آنچنان قادر به تحمل محيط اسيدي خاك به علت بارش اسيدي نيستند.
استفاده از ماسک در هوای آلوده و تأثیرات آن. چه ماسک هایی باید بخریم
آیا استفاده از ماسک میزان آلودگی را کمتر میکند؟
وقتی موضوع آلودگی هوا مطرح میشود اولین اقدامی که مردم انجام میدهند خرید ماسک برای پیشگیری از ورود ذرات معلق و آلودگی به ریههاست و بیشک دومین اقدام، دلنگرانی از ریزش باران اسیدی! برای بسیاری از مردم این سوال مطرح است که سراغ چه ماسکی را از مغازهدار بگیرند؟ اصلا کدام ماسک در این هوای آلوده اثربخش است و میتواند بخش زیادی از ریزگردها و آلودگیها را مهار کند؟
ازسوی دیگر برای برخی این سوال مطرح است که اصلا استفاده از ماسک تاثیری دارد یانه؟ اگر شما هم به این موضوعات فکر میکنید و این مسائل ازجمله دغدغههای ذهنی شماست خواندن این مطلب را به شما توصیه میکنیم. در بخش اول این مقاله درباره انتخاب بهترین و موثرترین ماسکها صحبت میکنیم.
این روزها شایعهای در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود که استفاده از ماسک هیچ تاثیری در کاهش میزان جذب آلودگی ندارد، بنابراین استفاده کردن و نکردن از ماسک تفاوتی نمیکند. اگر شما هم این شایعه را شنیدید، آن را نشنیده بگیرید.
به گفته متخصصان ریه، استفاده از ماسک قطعا میزان جذب آلودگیها را کمتر میکند. آنها توصیه میکنند که اگر دسترسی به ماسکهای فیلتردار ندارید از ماسکهای معمولی استفاده کنید. استفاده از ماسکهای معمولی در شرایطی که دو تا سه ماسک را روی هم قرار دهید، میتواند تاثیرگذاری ماسک را بیشتر کند. بنابراین این دیدگاه که استفاده از ماسک بیتاثیر است یک دروغ است. تا دیر نشده به اولین داروخانه سر بزنید و برای خود و اعضای خانوادهتان ماسک تهیه کنید.
2. چه ماسکی بخریم؟
برای آنکه خیالتان را از بابت خرید ماسک راحت کنیم باید بگوییم بهتر است برای خرید سراغ داروخانههایی بروید که ماسک 95N را عرضه میکنند. این ماسک میتواند حدود 95درصد ذرات معلق موجود در هوا را فیلتر کند و مانع از نفوذ آنها به دستگاه تنفسی شما شود. این ماسکها موثرتر هستند.
ظاهر ماسکهای95N عمدتا مخروطی شکل است و فیلتر دایرهای روی آن هم به تهویه مناسب آن کمک میکند. این نوع ماسک بسته به نوع و شرکت سازندهاش یا ایرانی و خارجی بودنش از 3 تا 15هزار تومان در داروخانهها عرضه میشود. علاوه بر این ماسک، ماسکهای آلفا و FSP2 نیز ازجمله ماسکهایی است که توسط وزارت بهداشت در داروخانهها توزیع شده است.
3. ماسکهای ساده سردردتان را تشدید میکند
استفاده از ماسکی که غیراستاندارد و نامناسب است اگرچه ذهن شما را آرام میکند اما واقعیت این است که هیچ تاثیری بر کاهش جذب آلودگی هوا و عوارض آن ندارد، بنابراین فراموش نکنید که استفاده از ماسکهای پنبهای یا ماسکهای ساده یا ماسکهایی که سایز مناسبی ندارند و بهخوبی قسمت دهان و بینی را پوشش نمیدهند، نمیتواند انتخاب خوبی برای مهار کردن آلودگی هوا باشد.
شاید تصور کنید استفاده از این ماسکها از استفاده نکردن ماسک بهتر باشد اما سخت در اشتباهید چراکه استفاده از ماسک نامناسب ذهن شما را راحت میکند و شما بهراحتی فعالیتهای خود را در محیطهای آلوده انجام میدهید و بیشتر درمعرض آلودگی قرار میگیرید و تمامی عوارض را برای خود دو برابر میکنید.
4. بدون ماسک چه بر سرمان میآید؟
تنفس هوای آلوده اثرات کوتاهمدت و بلندمدتی را با خود بههمراه دارد. اختلال در تنفس، سوزش و خارش چشم، حالت تهوع و سردرد، تحریک بیماریهای آلرژیک، آسم و حتی عفونتهای مجاری تنفسی ازجمله عوارض تنفس هوای آلوده است. حالا درنظر بگیرید که شما هیچ تلاشی برای مهار این آلودگی نکنید.
در یک شهر آلوده و پردود زندگی میکنید و برای گذراندن امور زندگی مجبور به تردد در این شهر هستید و خودتان با دست خودتان حداقل کاری که برای کنترل و کاهش میزان جذب آلودگیها انجام میدهید را از خود دریغ میکنید. پس تا جایی که میتوانید از حضور در هوای آلوده پرهیز کنید و اگر مجبورید در سطح شهر تردد کنید ماسک را فراموش نکنید.
منبع
www.tehranweather.ir
بسیار ممنون ..جای خالی مقالاتی نظیر این در مورد الودگی هوا در سایت حس میشد..متاسفانه در فضای اجتماعی مجازی راجع به بی ارزش ترین و مسخره ترین موضوعات عکس و مطلب و کامنت فراوان دیده میشه ولی راجع به مهمترین مسئله که هر سال متاسفانه جان هزاران شهروند رو در این مملکت میگیره کوچکترین مطلبی نمیبینیم از طرفی مسئولین مرتبط هم حدودا بیش از بیست ساله که هر سال به محض انتشار الودگی یادشون میفته زنگ ورزش مدارس رو تعطیل کنند و شهرستانها هم که هیچ…اوایل پاییز به لطف شرایط جوی هوایی نسبتا سالم داشتیم و انگار از این به بعد نیز باید چشممون به دست یاریگر طبیعت بمونه…
——–(علی صبوری)
سلام رسول جان
امیر عزیز زحمت تهیه و گردآوریشو کشیدن
واقعا مطلب خوبی بود
وضعیت هوای اصفهان خیلی بده
از روز پنج شنبه شاخص آلودگی هوای اصفهان 170 بود ولی تهران 120 بود اما هیچ کس ب فکر اصفهان نیست
هیچ کس اصلا ب فکرشم نمیوفته چرا شهری ک نصف تهران هم جمعیت نداره هواش ب اندازه یا بضی اوقات بیشتر از پکن 20 میلیونی و تهران 15 میلیونی هواش آلوده س
از طرفی زاینده رود خشک شده و اگه دعا کنیم باد بیاد آلودگیا بره گردو خاک تالاب گاوخونی ک حاوی فلزات سنگین ذوب آهنه شهرا می پوشونه و چشم چشمو نمیبینه
بارونم ک هیچی اصلا نباید حرفشو زد
خدا میدونه امسال برکت داریم یا نه پارسال ک اصفهان فقط 20 میلیمتر بارش داشت :((((
طبق گزارشاتی ک روزنامه ها دادن اصفهان فقط 100 روز دیگه آب آشامیدنی داره ینی آب پشت سد زاینده رود کامل خشک میشه و جووون 5 میلیون نفر ب خطر میوفته
چه بسا ک گردوخاک تالاب گاوخونی ب زودی ب تهرانم میرسه ولی کسی ب فکر نیست
طی چند سال اخیر شهرای اطراف تالاب گاوخونی چندین بدابر بیشتر سرطان داشتن و ب زودی این سرطان از اصفهان میگذره و تهرانم میگیره و اون وقته ک …
ممنون ک کامنتمو پاک نمیکنین
————-(علی صبوری)
ای بابا
واقعا وضعیت بحرانی شده
سلام لطفا آدرس گروه تلگرامي كه مهرداد شهبازي مديرشه و استاد خشكسالي دهه ٨٠ هم عضوشه رو ميدين
———(علی صبوری)
درود
ندارم عزیز
آلودگی هوای اصفهان از مرز 200 (بحرانی) گذشت.
????سلام بر یاران باران و دوستان برف.
استاد رسول گفتی پیام خاص می خوای و از سخنان بیهوده غمینی . اینم پیام خاص تقدیم به همگی.
آلودگي هواي تهران به درجه 180 رسيد ،
پروفسور مجيد حكمت استاد آلودگيهاي زيست محيطي دانشگاه سوربون در گفتگو با بي بي سي فارسي گفت
درجه 150 به معني هشدار است ،
در درجه 160 تعطيلي مدارس و ادارات دستور دولت هاست ،
در درجه 170 تخليه شهرها و منع رفد و آمد و درجه 180 هشدار شيميايي است ، در اين درجه فضايي مانند دوازده سال بعد از حادثه چرنوبيل را داريم و تخليه كامل شهر دستور دولت هاست ، دولت ايران هيچ واكنشي تا اين ساعت نشان نداده
متاسفانه این روزها آلودگی هوا بیشتر میشه لطف کنید از این راهها یکی راحتما در خانه رعایت کنید.
1-استفاده از عرق پونه وعرق شوید اگر نداشتید میتونید به صورت دمنوش درست کنید.
2-استفاده از سوپ جو
3-استفاده از شلغم
4-استفاده از لیمو
5-استفاده از نارنج
6-جوشاندن آب وسرکه به مدت 20دقیقه درفضای منزل
7-استفاده از گشنیز
8-اسپری کردن گلاب در منزل
9-اگه لیمو ونارنج هم قاچ کنید ودر فضای منزل قرار دهید بسیار عالیه
10-داخل شلغم رو خالی کنید داخلش عسل وآویشن بریزید وسپس بخارپزش کنید
11-استفاده از سیر
به خاطر سلامتی دیگران ارسال کنید.
البته ناگفته نمونه این روزها خونه رعد بزرگ رو بوهای ترکیبی فرا گرفته . اوووففف . شلغمو گلاب و بوی سرکه کاری کرده که اهالی خونه ترجیح بدن برن کنار اگزوز ماشینا ههههه